середу, 4 січня 2017 р.

Підсумки баскетбольного 2016 року в Україні

Прес-служба Федерації баскетболу України вирішила пригадати найяскравіші моменти в українському баскетболі за 2016 рік.
А саме - про виходи національних збірних на Євробаскети-2017, срібло жіночої збірної України 3х3 на чемпіонаті світу.

Вихід жіночої збірної України на Євробаскет-2017

Через рік після призначення на посаду головного тренера жіночої збірної України Володимир Холопов вивів команду на чемпіонат Європи з баскетболу. Національна команда блискуче подолала відбірковий раунд, вигравши всі шість матчів кваліфікації. На шляху до фінального раунду збірна двічі здолала команду Люксембургу, обіграла німецьких баскетболісток і, найголовніше – обидва рази перемогла чинних чемпіонок Європи сербок.
У першому матчі проти сербської збірної, зібравши практично повний Палац спорту у Києві, підопічні Володимира Холопова у неймовірній кінцівці дотисли суперниць. Другий матч команд проходив вже у Сербії, де українська збірна повторно здолала грізних суперниць, закріпившись в якості кращої команди групи при заповнених трибунах арени у Ніші. Путівку на континентальну першість українська збірна завоювала достроково, здолавши в Одесі міцну збірну Німеччини, перемігши з перевагою у 24 очки.
Найкращою у складі нашої збірної, як і очікувалося, була Аліна Ягупова. Форвард французького Лілля стала найрезультативнішою баскетболісткою всього кваліфікаційного турніру, у якому, до речі, брали участь 33 команди, набираючи у середньому 21,5 очка у шести матчах відбору.
На Євробаскет-2017, який пройде у Чехії 16-25 червня, збірна України поїде вже в якості команди, яка може вирішувати найвищі завдання. Незважаючи на непростих суперників по групі - Чехію, Іспанію й Угорщину - команда Холопова довела, що потужної ротації, рівня виконавців і впевненості в собі, набутої після успішної кваліфікації, нашій збірній може вистачити, щоб замахнутися навіть на медалі.

Вихід чоловічої збірної України на Євробаскет-2017

Це був непростий шлях, але збірній України вдалося його подолати та вирішити поставлену задачу - здобути перепустку на чемпіонат Європи 2017 року. У кваліфікації підопічні Євгена Мурзіна зуміли здобути перемоги там, де вони зобов'язані були це зробити, здолавши як вдома, так і на виїзді загадкову команду Косова та міцну болгарську збірну.
На жаль, здолати фаворита групи - збірну Словенії - нашим хлопцям не вдалося, проте обов'язкових перемог над косоварами та болгарами виявилося достатньо для того, щоб восени 2017 року виступити серед найсильніших команд континенту. Справедливості заради варто згадати, що пробилися на Євробаскет наші баскетболісти завдяки фортуні, яка не відвернулася від нас у вирішальний момент - збірна Німеччини в іншій групі розгромила нідердландців, впустивши українську збірну на континентальну першість.
На чемпіонаті Європи, у фінальний раунд якого збірна України пробилася вже вчетверте поспіль, підопічні Євгена Мурзіна зіграють проти Італії, Литви, Грузії, Німеччини й ізраїльтян, які стануть господарями групового раунду. Старт континентальної першості для українців призначено на 31 серпня - матч проти німців. 


Вихід чоловічої збірної U-18 у Дивізіон А

Підопічні Олександра Ворони спершу впевнено пройшли груповий раунд чемпіонату Європи у Дивізіоні В, здобувши перемоги над Англією, Албанією, Словаччиною та Шотландією, поступившись лише грузинській команді.
У чвертьфіналі турніру, який проходив у македонському Скоп'є, збірна України, яка вже встигла довести свою максимальну націленість на повернення в еліту, розібралася з чехами, а у півфіналі здолала угорців, забезпечивши вихід у Дивізіон А.
Щоб завершити турнір ідеально, команді Ворони залишалося лише здобути перемогу у фінальному поєдинку, проте здолати збірну Чорногорії наші баскетболісти не зуміли, зазнавши поразки з рахунком 72:83. Незважаючи на невдачу у фіналі, українська збірна протягом турніру довела свою спроможність та обгрунтованість претензій на виступи в еліті, де наші юніори представлятимуть країну на Євробаскеті у 2017 році.

Срібло чемпіонату світу жіночої збірної України 3х3

У 2016 році наші дівчата на міжнародній арені виступали блискуче. Феєрила не тільки національна збірна у відборі на континентальну першість, а й команда українських баскетболісток, яка виступила на світовій першості у грі 3 на 3.
Команда у складі Віти Горобець, Євгенії Спітковської, Ганни Зарицької та Дар'ї Завидної, яка вперше представляла нашу країну на подібній світовій першості, блискуче подолала груповий раунд, по черзі здолавши Нову Зеландію, Нідерланди, Польщу й Індонезію, після чого почала трощити суперниць у плей-офф.
Причому у матчах на виліт підопічним Юрія Процюка вдалося впоратися з претендентами на чемпіонство. У чвертьфіналі були обіграні француженки, а у півфіналі наші баскетболістки розправилися з іспанками. На жаль, сил на останній "золотий" ривок нашим дівчатам не вистачило - у фіналі українська збірна поступилася традиційно міцній на подібних турнірах чеській команді.
Проте, срібло наших дівчат на чемпіонаті світу, який вперше приймав Китай, стало справжнім сюрпризом, який на батьківщині гідно оцінили. Дівчат тепло зустріли вдома, віддячивши за шикарну гру та завойовану медаль.


Перемога Дмитра Кривенка на чемпіонаті світу з данків

Але тепло зустрічали в Україні не тільки жіночу команду "стрітболісток", а і Дмитра Кривенка, який також завоював медаль на світовій першості, причому золоту. Відомий на весь світ данкер вперше у кар'єрі офіційно представляв свою країну на данк-контесті, який ФІБА проводила у меєах світової першості у баскетболі 3х3.
По суті, говорити про суперників Дмитра, більш відомого під псевдонімом Smoove, не доводиться, тому що таких в українця у Китаї не було. Наш спортсмен, який спеціалізується саме на цьому жанрі баскетбольного мистецтва, не залишив шансів своїм опонентам, вкотре довівши, що є одним з кращих данкеров планети.


Немає коментарів:

Дописати коментар