середу, 9 лютого 2022 р.

З Днем народження, волейбол !!!

9 лютого виповнюється 127 років з дня народження однієї з найпопулярніших ігор у світі - волейболу. Як свідчить історія, саме в цей день в місті Холіоці американського штату Массачусетс, в спортзалі Асоціації молодих християн, керівник YMCA (Молодіжної Християнської Організації) з фізпідготовки Вільям Морган (1870 -1942) придумав нову командну гру в м'яч. 
Морган вирішив змішати елементи баскетболу, бейсболу та гандболу. Він запозичив сітку з тенісу і встановив її на висоті приблизно 196 см від підлоги, так, щоб сітка була вище голови людини середнього по тим часам зростання. Суть гри полягала в тому, щоб перекидати м'яч над сіткою. Кількість учасників перший час було необмежена. Саму ж гру охрестили «mintonette».
Уже через рік після свого виникнення, у 1896 році, гра «мінтонет» була представлена громадськості на конференції Союзу християнської молоді в Спрінгфілді (штат Массачусетс, США). Ця асоціація згодом з'явилася активним ініціатором поширення волейболу. 
Оскільки основна ідея гри полягала в тому, щоб ударяти руками по м'ячу, примушуючи його перелітати через сітку, професор Альфред Хальстед запропонував перейменувати «мінтонет» в «волейбол», що в перекладі означає літаючий м'яч (англійскоe « volley ball»від«at the volley»-«на льоту»і«ball»-«м'яч»). 
У 1897 році фахівцями був даний короткий звіт про волейбол і правила гри, який був включений в офіційний довідник атлетичної ліги Асоціації молодих християн. 
У 1900 році волейбол вийшов за межі США і почав швидко поширюватися в інших країнах світу, набуваючи все більшої популярності. 
В СРСР волейбол культивувався з початку 1920-х років. Офіційною датою його народження в радянській країні вважається 28 липня 1923 року, коли на Мясницькій вулиці відбувся матч між командами Вищих художньо-технічних майстернях (ВХУТЕМАС) і Державного технікуму кінематографії — так вийшло, що у витоків волейболу в СРСР стояли представники творчої інтелігенції. 
За короткий період ця гра стала масовим розвагою для самого широкого кола людей, а потім перетворилася на сучасний і популярний вид спорту. Велику роль у популяризації волейболу в світі зіграли радянські гравці і тренери. Сьогодні волейбол — Олімпійський вид спорту.

Немає коментарів:

Дописати коментар